Tuindag in de Zeeheldentuin

Eind september was er weer een tuindag in de Zeeheldentuin. Op die dag is er met vrijwilligers een nieuwe boom geplant en hebben we verschillende vaste planten borders onder handen genomen. Er waren veel mensen aanwezig om mee te helpen en te genieten. Oude bekenden en nieuwe gezichten. Het was een zonnige nazomerdag en de sfeer in de tuin was goed.

Een Zeeheldentuinconcert

Het is ontzettend interessant om te zien hoe zo’n buurttuin zich langzaam ontwikkeld en steeds meer verbonden raakt met de omliggende buurt en stad. De eerste jaren na opening werd er weleens gemopperd dat er zo weinig mensen in de tuin te vinden waren, maar tegenwoordig is het eerder andersom en zijn er bijna altijd mensen in de tuin. Over dit sociale verbindende aspect van buurttuinen en wat er voor nodig is om het te laten ontstaan, zal ik later nog een blog schrijven.

De nieuwe planten moesten wederom droogte- en hitte bestendig zijn. Wat de boomkeuze betreft ben ik voor de honingboom gegaan (Styphnolobium japonicum). Dit is een echte toekomstboom; zon- en droogteminnend. Daarnaast bloeit deze boom uitbundig in de zomer met roomwitte bloemen, een bron van nectar voor bijen en waardplant voor vlinders. Deze boom wordt hopelijk net zo groot als de voormalige iep die helaas wegens ziekte in 2018 gekapt is.

Ondanks dat de boom nog niet erg groot is, was de kluit al wel behoorlijk groot en zwaar. Om de boom een goede start te geven is er een plantgat van ca 1m3 gegraven en gevuld met bomengrond. Dit was een hele klus maar ‘vele handen maken licht werk’. Nu hopen dat boom goed aanslaat en snel gaat gaat groeien!

Goede grond en water voor de honingboom

De vaste planten borders zijn in de loop der jaren wat kale plekken gaan vertonen. Sommige soorten die met het oorspronkelijke beplantingsplan zijn toegepast, vereisen toch een iets rijkere en vochtigere grond (Salvia, Lamium, Cimicifuga) . Ze waren nog wel gedeeltelijk aanwezig maar het ging niet van harte.

Op deze plekken heb ik een aantal sterke rijkbloeiende bodembedekkers gezet nu, waaronder Geranium ‘Rozanne’ (kan niet mis gaan), Nepeta ‘Walker’s Low’ en de sterkste herfstanemoon die ik ken: de Anemone tomentosa ‘Robustissima’. Deze herfstanemoon kan beter tegen droogte dan bijvoorbeeld de klassieker ‘Honorine Jobert’ en zaait zichzelf ook flink uit. Dit kan in een kleine particuliere tuin een plaag zijn, maar in de Zeeheldentuin is dat uiteraard geen probleem.

Deze border zal in 2020 overkoken met bloemen

Komende jaren blijf ik deze tuin volgen en zullen er updates volgen. Alle vrijwilligers en het bestuur van de Zeeheldentuin: bedankt!

Zie de site van de Zeeheldentuin voor nog meer info over de tuin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s