Cultuurplein, Hellevoetsluis

Namens Copijn tuin & landschapsarchitecten heb ik voor het Cultuurplein in Hellevoetsluis een beplantingsplan gemaakt wat in het voorjaar van 2019 is gerealiseerd. Dit beplantingsplan is onderdeel van een nieuw inrichtingsplan voor de gehele historische kern van dit vestingstadje.

Eerste zomer na aanplant, groepen bloeiende accentplanten en sierheesters in een wintergroene basis

Het Cultuurplein was voorheen een grauwe en sterk versteende plek. Het kon er enorm heet worden gedurende de zomer want er was geen beschutting. Het was dus belangrijk meer groen te introduceren om zo een aangenamer microklimaat te creëren.

Aangezien deze plek voorheen alleen uit verharding bestond, moesten alle plantvakken nieuw worden aangelegd. We konden dus met een schone lei beginnen. De vakken zijn gevuld met een halve meter dikke laag biologische tuinaarde van Biokultura. Daarnaast zijn de vakken extra dicht aangeplant met ca 11 planten per m2.

We willen onderzoeken of via deze (kostbare) aanpak op langere termijn borders kunnen ontstaan die zo goed als geen onderhoud nodig hebben. Bij vaste planten borders gaat het meestal mis bij een niet onkruidvrije uitgangssituatie. Dat probleem hebben we bij dit project in ieder geval niet.

Het sortiment is zo gekozen dat de bodem volledig bedekt zal worden in korte tijd. Het sortiment is droogte-tolerant en bestaat naast sterke bodembedekkers uit bloeiende accentplanten en sierheesters. Het zal na 2 jaar de uitstraling van een private tuin moeten hebben met het onderhoudsniveau van een extensief gemeenteplantsoen.

Ik ben met name benieuwd hoe de iets kwetsbaardere accentplanten (echinacea, anemone, cimicifuga) zich zullen ontwikkelen ten opzichte van de sterkere basisplanten (oa luzula sylvatica). Dit beplantingsplan zal de komende jaren worden gemonitord. Mocht deze aanpak succesvol blijken zullen we het bij meerdere projecten toepassen.

Een paar maanden na aanleg ogen de plantvakken al vol en bedekt
Hoogwaardige afwerking met cortenstaal, de betonnen balken hebben we hergebruikt
Het plein vanuit het Cultuurhuis gezien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s