Greens in the Park, Den Haag

Namens DGJ Landscapes & Architects heb ik meegewerkt aan het ontwerp voor Greens in the Park. Dit project startte als uitvraag van de gemeente in 2015. Een voormalig braakliggend mini-golf terrein gelegen in het befaamde Westbroekpark moest worden herontwikkeld. Onze winnende inzending betreft een kasrestaurant met moestuin, waarbij gerechten met ingrediënten uit eigen tuin geserveerd worden. Het ontwerp kan worden onderscheiden in drie onderdelen: het restaurant met terras, het centrale grasveld en de moestuin met zorgfunctie. In het voorjaar van 2018 is het project grotendeels gerealiseerd en opende het restaurant haar deuren.

Het ontwerp en de bijbehorende beplanting heeft uiteindelijk een extensief karakter gekregen met een vrij wilde en natuurlijke uitstraling. In eerste instantie was het ontwerp van DGJ Architects & Landscapes zeer gedetailleerd en verfijnd. Door de vele bezuinigingsrondes die in de jaren erna volgden was het noodzakelijk het oorspronkelijke ontwerp te versimpelen zonder daarbij de essentie van het ontwerp te verliezen.

Het gerealiseerde plan uit 2018
Het oorspronkelijke gedetailleerde ontwerp uit 2015

Buurtparticipatie

Greens in the Park heeft een belangrijke sociale verbindende factor voor de omliggende buurt aangezien er veel vrijwilligers uit de omgeving hebben meegeholpen met de aanleg van de tuin. Momenteel is er ook een vrijwilligersgroep betrokken bij het onderhoud van de tuin. Zij komen samen in de tuin gedurende een aantal klusdagen verspreid over het jaar. De gehele buurt had baat bij het opknappen van dit voormalig mini-golfterrein, aangezien het een schimmige plek was geworden.

Behoud van aanwezig groen

Een belangrijke voorwaarde voor het ontwerp was dat alle bestaande bomen van hoge kwaliteit behouden zouden blijven. De aanwezige bomen bepalen voor een groot deel het knusse en vriendelijke karakter van de plek. Het project wordt grotendeels omzoomd door een dichte groene strook bestaande uit struiken en bomen met een wilde kruidlaag, die ook een ecologische functie langs het water vervult. De grens richting de straat wordt gevormd door een bestaande strakke ligusterhaag.

Nieuwe beplanting

Binnen het project zijn langs de randen nieuwe vaste planten borders aangeplant die aansluiten bij het wilde en natuurlijke karakter van de gehele tuin. De aanwezige schrale droge zandgrond vol met hardnekkig onkruid vormde ook in dit project weer een zeer beperkende factor. Daarom heb ik voornamelijk grote polvormende grassoorten (Deschampsia en Calamagrostis) en groepen bloeiende vaste planten toegepast die een voorkeur hebben voor dit soort grond en kunnen concurreren met de sterke onkruiddruk.

Welkome verwildering

Het is onvermijdelijk dat er toch nog onkruid opkomt in de nieuwe borders, maar in dit beplantingsplan is daar ook ruimte voor en past het bij de rest van de tuin. We kunnen dan ook beter niet meer spreken van onkruid bij dit project. Een onvoorziene welkome ontwikkeling is ook dat er veel kruiden vanuit de moestuin overwaaien naar de vaste planten borders. Bijvoorbeeld duizendblad is nu overal terug te vinden.

Het kasrestaurant Greens in the Park, gezien vanaf het centrale veld
Het terras
Het centrale veld omkaderd met vaste planten borders. In het midden staat een oude eik
De moestuin verzorgd door Mens en Tuin
Het kasrestaurant gezien vanaf de moestuin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s