Van Gogh tuin, Appeltern

Dit tuinontwerp was van 2015 tot 2017 in Appeltern te bezichtigen als onderdeel van het tuinenfestival. Dat jaar stond het in het teken van Vincent van Gogh. Ik heb het ontwerp destijds namens DGJ Architects & Landscapes gemaakt. Dit ontwerp was een hommage aan Van Gogh. Het achterliggende idee was een driedimensionaal levend schilderij, waar men zich in kon begeven.

In dit levend schilderij kwamen verschillende elementen van het werk van van Gogh terug. De karakteristieke ‘penseelstreken’ werden gesymboliseerd door weelderige aarvormige bloemen van meerjarige planten. Het gebruik van vaste planten maakte de tuin dynamisch, het beeld was per seizoen anders. De aarvormige bloemen en pluimen van Zilverkaars, Persicaria, Kniphofia, Dropplant en Lampenpoetsersgras bewogen in de wind, het beeld was dynamisch, men liep tussen deze ‘penseelstreken’ door, kon ze aanraken. Elk seizoen gaf een ander beeld qua kleur en textuur.

De twee stoelen die perspectivisch gezien niet lijken te kloppen stonden tussen de beplanting als optische illusie. Deze refereerden aan zijn beroemde werk ‘Slaapkamer’. Al lopend door de tuin bekeek men de stoelen steeds vanuit een andere hoek en werd duidelijk hoe vervormd de stoelen waren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s