Zeeheldentuin, Den Haag

Samen met ‘DGJ Landscapes & Architects’ heb ik in 2012 meegewerkt aan het ontwerp voor een stadstuin in Den Haag. Deze stadstuin is ontworpen voor en door de bewoners van het  Zeeheldenkwartier. Het proces van ontwerp tot realisatie was lang en slopend maar uiteindelijk is het gelukt. Na aanleg duurde het een tijdje totdat omwonenden de tuin wisten te vinden, maar inmiddels is de Zeeheldentuin een begrip in Den Haag geworden en wordt de tuin intensief gebruikt. De tuin wordt met elk jaar mooier en groener.

Het Ontwerp

Het achterliggende idee van het ontwerp is dat het een basisstructuur geeft (de honinggraadstructuur) welke ingevuld kan worden aan de hand van de wensen van de bewoners. Dit geeft flexibiliteit zonder dat het ten koste gaat van de functionaliteit van de stadstuin en de essentie van het ontwerp.

Het ontwerp voor deze stadstuin is  opgedeeld in vier delen met elk een eigen sfeer en functie: een gedeelte met verhoogde moestuin percelen, waar de bewoners hun eigen groente kunnen verbouwen, een siertuin waar men op het terras tussen de weelderige beplanting kan ontspannen, een natuurlijke speeltuin en een boomgaard met ligweide.

Het beplantingsplan voor de siertuin was oorspronkelijk opgesteld in grote groepen van telkens één soort. Per vak staat een naambordje met daarop de soort, waardoor bezoekers weten welke soorten er zijn gebruikt. Een belangrijk doel van deze tuin is om mensen te inspireren en te informeren naar de mogelijkheden van verduurzaming en beplanting in hun eigen tuin, en stedelijk gebied.

dgj146_11_ZHT_Plattegrond_14wm_tekst
Het ontwerp uit 2013

Beelden één jaar na aanleg

Na aanleg was de tuin nog vrij kaal. Weinig beschutting en veel zon. Er zijn veel bomen en struiken bijgeplant
Door de grote hoeveelheid zon hebben met name de meest droogte- en zonminnende planten zich sterk ontwikkeld
Alle moestuinbakken zijn door de moestuineigenaren zelf gemaakt tijdens klusdagen (wilgentenen, steen of hout)

Beelden 3 jaar na aanleg

De vaste plantenborders weelderig en dichtgegroeid, maar wel gebukt onder hardnekkig onkruid
Er ontstaat meer hoogte en gelaagdheid in de borders, het speelheuveltje rechts onderhevig aan erosie
De bloemenweide met fruitbomen rijk aan wilde margrieten in de vroege zomer

Beelden 5 jaar na aanleg

Alle bomen en struiken zijn fors gegroeid, er is meer beschutting, het voelt knusser
De tuin oogt natuurlijker en wilder dan oorspronkelijk bedacht
De bijzondere witte sculpturen van Mark Rietmeijer (als gift geschonken aan de tuin) tussen wuivende grashalmen
De avontuurlijke speeltuin met speelschip onder de kronen van 3 oude gekandelaberde platanen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s