Lavendelweg, Vlijmen

In 2019 is mijn ontwerp voor deze tuin in Vlijmen gerealiseerd. De foto’s laten het eerste voorjaar na aanplant zien. In het ontwerp heb ik de contouren voor de verharding uitgetekend. Dit is vervolgens verder met zorg uitgedetailleerd en aangelegd door Kapteijns BV uit Sint-Michielsgestel.

Het ontwerp kenmerkt zich door een rechtlijnige sobere en pragmatische vlakverdeling, welke een contrast vormt met de weelderige beplanting. De voor- en achtertuin zijn met elkaar verbonden middels een speels verspringend pad bestaande uit betonbandjes. Ook hier grijpen verharding en beplanting door de rafelige rand in elkaar.

De schuttingen dienen na een paar jaar volledig begroeid te zijn met klimplanten, waardoor het beeld nog rustiger en groener zal worden. Uiteraard moeten alle bomen, struiken en hagen nog groeien, wat voor beschutting en privacy zal zorgen.

Het beplantingsplan voor deze tuin komt qua beplantingsprincipe en basissoorten overeen met het beplantingsplan wat ik voor de Leidseweg in Utrecht heb gemaakt, omdat de grond ook hier er droog en schraal was. Daarnaast wilde ik het matrix beplantingsprincipe verder verfijnen.

Alle borders in deze tuin bestaan uit een basis van wintergroen sesleria autumnalis met daarin verschillende bloeiende groepen, strooiplanten en voorjaarsbollen. Het geeft eenheid maar tegelijkertijd op detailniveau veel afwisseling. Omdat er veel soorten zijn toegepast die zichzelf uitzaaien, zal het een verrassing blijven hoe het zich in de loop der jaren zal ontwikkelen. De basis staat echter vast en is robuust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s